Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

З Одеси до Києва і до польського кордону пропонують побудувати швидкісну залізницю за американські кошти

Вартість залізничного проєкту з будівництва швидкісної магістралі Одеса - Київ - кордон з Польщею, озвучена президентом України під час візиту в США - 630 мільйонів доларів.

Під час свого візиту в США президент України презентував План трансформації України, в якому чималу увагу приділено залізничній інфраструктурі. Всього ж в план включені більше 80 проєктів на загальну суму в більше ніж 277 мільярдів доларів - і президент України тепер шукає можливості отримання в тому чи іншому вигляді американського фінансування даних проєктів.

Презентація проходила в Національній бібліотеці Фреда Сміта з вивчення спадщини Джорджа Вашингтона.

Зокрема, передбачається побудувати швидкісну електрифіковану залізничну лінію колії 1435 мм від Одеси до Києва і від Києва до кордону з Польщею. Для неї планується придбання 22 локомотивів.

Також пропонується інтеграція залізниць України в європейську залізничну систему - як шляхом будівництва ліній "євроколії", так і шляхом впровадження західних стандартів замість ще радянських. Пропонується спорудження кількох вокзалів - швидше за все, на новій швидкісній лінії. Також йдеться про необхідність збільшення екологічно чистого електричного рухомого складу на залізницях.

Сума фінансування на цей проєкт обумовлена ​​всього в 630 мільйонів доларів. Ця сума цілком реалістична для одного з сегментів проєкту. Справа в тому, що один з колишніх міністрів інфраструктури Володимир Омелян називав приблизну вартість будівництва швидкісної залізниці від Одеси до Києва в діапазоні від 540-550 до 840-850 мільйонів євро.

Раніше в Україні неодноразово обговорювалися ті чи інші ідеї будівництва швидкісних залізниць європейської колії, в яких Одеса називалася одним з пріоритетних напрямків майбутнього будівництва. Однак навесні 2021 року всі ці плани фактично були зупинені.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.