Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Мінеральна пролонгація - рятуємо рослини від стресу

Нагальною проблемою традиційних добрив під культурні рослини є їх низька ефективність внаслідок значних втрат (50-70%) з грунту поживних речовин, руйнування структури грунту, погіршення екологічного стану водойм і ґрунтових вод. Прикладами таких ризиків виступають випадки забруднення підземних вод нітратами або евтрофікація поверхневих вод, викликана надлишком сполуки азоту і фосфору.

В результаті рослини доводиться підгодовувати кілька разів протягом вегетаційного сезону, що призводить до втрати часу і коштів. Іноді, відразу після внесення більшості традиційних добрив, грунт перенасичується солями, а в разі посушливої погоди це викликає у рослин стрес. Щоб замовити аналіз ґрунтів на пестициди - переходьте за посиланням.

Проблема вирішується за допомогою використання добрив нового класу з уповільненим вивільненням поживних елементів (пролонгованої дії), з яких елементи харчування надходять в грунт відповідно до швидкості засвоєння їх рослинами протягом усієї вегетації, пише glavagronom. До удобрення даного типу застосовується епітет «інтелектуальне», що відображає специфіку його розчинення і впливу на грунт і рослини.

Переваги

Значення повільнодіючих добрив для інноваційної технології природокористування з точки зору економічної ефективності підкреслюється наступними основними моментами:

  1. поліпшенням екологічної обстановки;
  2. збільшенням ефективності використання добрив за рахунок зниження втрат і економії матеріально-технічних ресурсів;
  3. поліпшенням умов праці при транспортуванні і внесення добрив.

При оцінці вартості використання засобів хімізації, необхідно враховувати не тільки прямі і непрямі витрати, а й негативні наслідки їх застосування, до яких відносяться:

  1. забруднення продукції рослинництва залишками добрив;
  2. зниження її біологічної повноцінності та споживчих властивостей;
  3. забруднення навколишнього середовища;
  4. зниження родючості ґрунтів.

Розрахунки, проведені з урахуванням відомих середньостатистичних норм, частоти внесення, цін, коефіцієнтів вимиваемості і ресурсозатрат, показали, що вартість застосування повільнодіючих добрив в 2 рази нижче вартості застосування традиційних.

Найбільш ефективні види повільнодіючих добрив (переважно склоподібні, типу AVA) при одноразовому внесенні можуть забезпечувати ефект протягом 2,5-3-х років без втрати активності, діючи в малих і надмалих дозах. Добрива даного класу мають певну температурну залежність розчинення: процес починається при температурі вище + 8 C, що відповідає початку активного росту рослин і періоду споживання елементів живлення з грунту. Розчинення припиняється при зниженні температури нижче зазначеної в відповідності до фізіологічних потреб рослин.

Важливою перевагою даних комплексних добрив є збалансованість по основних елементах живлення і наявність мікроелементів. Велике число мікроелементів в склоподібних добривах благотворно впливає на рослинну продукцію, забезпечуючи збалансоване харчування людини і його здоров'я. Дані добрива можна вносити до початку холодних і зволожених сезонів зі збереженням внесеного добрива в грунті до моменту початку вегетації (+ 4-8 C).



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь