Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чому не варто зволікати з варикозом: особистий досвід

Юля постійно відчуває важкість, біль і ломоту в ногах. Діагноз «варикоз» їй поставили в 20 років. Флеболог сказав - чекати нічого, краще прооперуватися.

Спільно з клінікою ми пообіцяли допомогти одній з наших читачок вирішити проблему варикозу. У Юлії Трифонової був досить важкий випадок.

Юля Трифонова: Варикоз у мене з'явився в 20 років. Відня на ногах сильно здулися. Мені запропонували зробити операцію і витягнути їх через розріз в паху. Але я злякалася, подумала - це ж якийсь ад)) Зробила звичайну склеротерапію (НЕ хірургія, а уколи). Через рік - повторну. Це було відповідно 9 і 8 років тому.

Після цього я перестала носити підбори. Всю вагітність ходила в компресійних панчохах, вени не особливо турбували.

Але останнім часом знову відчуваю тяжкість, ломоту, печіння. Вранці іноді прокидаюся від різкого болю в гомілці, як ніби в неї встромили складаний ножик і повертають. Так триває хвилини дві, але тупий біль в цьому місці тримається кілька днів.

Особливо турбує права нога. На ній, на відміну від лівої, вени аж випирають. Я так розумію, операції все-таки не уникнути.

Консультація

Юля зустрілася з флебологом, хірургом, к.м.н. в клініці. Він відразу заспокоїв - видаляти вени через пах в будь-якому разі не будемо, це застаріла методика.

Доктор робить УЗД, щоб зрозуміти, в якому стані вени, і задає Юлі питання: чи є варикоз у її родичів, чи носить вона компресійні панчохи, і як йдуть справи зі спортом.

Юля: Так, варикоз у всієї родини. У мами вени висять гронами, але больових відчуттів немає. Тобто проблема чисто естетична. У моєму випадку навпаки: за винятком роздутих вен на правій гомілці, ноги, в залальному, виглядають нормально. Турбує не зовнішній вигляд, а турбує біль і важкість.

Раніше флебологи призначали мені таблетки «флебодіа», мазь «Троксерутин» і компресійні панчохи. Таблетки і мазі - без толку. З панчохами краще, але постійно в них ходити нереально. Я працюю за комп'ютером, а коли сидиш, вони перетискають ногу і врізаються. Фітнесом - плавання, легка аеробіка і динамічна йога 3-4 рази в тиждень - займаюся теж без компресії.

Доктор цікавиться, чи говорили Юлі, що робити склерозування до видалення магістральних вен - неефективно?

«Може, і говорили, але я не була готова до операції, - розповідає Юля, - Вирішила, краще зроблю хоч щось, ніж нічого».

Що з'ясувалося в процесі діагностики?

У Юлі не працюють клапани великої підшкірної вени лівої ноги і клапан сафено-феморального соустя правої ноги. Клапани схожі на дві стулки, які запобігають зворотньому потоку крові. За рахунок серцевих і м'язових скорочень вони змикаються, і кров повинна просуватися вгору. Якщо клапани її не утримують, кров скидається вниз або застоюється на одному місці. Через це виникає важкість і всі ті неприємні відчуття, про які говорить Юля.

В результаті поламки клапанів вени розширюються, їхні стінки розтягуються і пошкоджуються. Підвищується навантаження на інші, сусідні вени, і вони з часом теж виходять з ладу.

Так сталося у Юлі: на лівій нозі пошкоджена велика підшкірна вена на рівні коліна і вище. На правій - передній медіальний приплив.

Доктор схематично малює Юлі маршрут руху крові: «Замість того, щоб підніматися нагору, вона впадає у притоку. Далі у неї хитрий шлях поширення. Туди ... Потім сюди ... Знову туди і назад ». Прямо як в житті: замість того, щоб проїхати прямо, таксист повернув направо і встав в пробку на розвороті-)



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.