Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Кирило Шевченко про перспективи "зеленого" банкінгу в Україні

Кирило Шевченко - український банкір і з 2015 року голова Правління одного з чотирьох державних банків - "Укргазбанку". За цей час банк під керівництвом Шевченко зумів значно поліпшити фінансові показники і став одним з лідерів банківського сектора, а також наочним прикладом позитивних зрушень в економіці країни в цілому.

Пріоритетний напрямок політики розвитку "Укргазбанку" - Green-banking, і здійснюється воно в області кредитування енергозберігаючих технологій та проектів розвитку альтернативної енергетики. Саме спеціалізація банку на екологічних програмах привернула до нього увагу інвесторів світового рівня - IFC - міжнародної фінансової корпорації, яка є членом Групи Світового Банку, що складається з 188 держав-членів.

Чим Україна приваблива для інвесторів?

Переважна частина промислового потенціалу України будувалася в радянські часи, коли енерговитратність виробництва, обсяги шкідливих виробничих викидів і екологічні показники не мали особливого значення. Сьогодні такий підхід є неприпустимим. Для модернізації морально і фізично застарілих виробництв в Україні, приведення промисловості до норм енергоефективності та показниками екологічного захисту, що відповідають європейському рівню, будуть потрібні чималі зусилля і ресурси в розмірі як мінімум млрд. Шевченко Кирилл справедливо вважає, що такі масштаби ринку роблять його дуже привабливим для інвесторів.

Планомірна робота "Укргазбанку" в області кредитування проектів, що поліпшують екологію, показала, що існуючий рівень цін на традиційні викопні види палива та постійне зростання тарифів на енергоресурси штовхають українців до використання енергозберігаючих технологій і розвитку альтернативної енергетики. Крім поновлюваних джерел енергії - сонця і вітру, великим попитом користується технологія генерації енергії з біомаси, собівартість виробництва якої на порядок дешевше, ніж при використанні природного газу.

Подібні незадіяні ринкові ніші, їх величезна ємність і відносно невисока через нещодавню економічну кризу ціна залучають інвестиції. Інвестиційний потенціал України вже оцінили банкіри з США, скандинавських країн, Словаччини. Вони успішно співпрацюють з "Укргазбанком" в спільних проектах чистої енергетики. Але гранди світового фінансового ринку, подібні International Finance Corporation, заходять в українські банки вперше. І Кирило Шевченко вважає цей факт надзвичайно важливим не тільки для свого банку, але і для української економіки в цілому.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь