Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

У чому різниця між VPS і VDS

Коли необхідно змінити провайдера або плата за фізичний сервер перевищує запланований бюджет, доводиться шукати альтернативи. Найчастіше компанії, що надають хостинг, пропонують VPS і VDS - і в більшості випадків за різними тарифами. Однак пояснити різницю ІТ-фахівець не може. В результаті в одних користувачів створюється враження, що ці сервери тотожні, а інші вважають, що між ними є різниця. Щоб не переплачувати за послугу, краще розібратися в цьому питанні.

Визначення для VPS і VDS

Портал радить спочатку звернутися до теоретичної складової і дізнатися, що собою представляють ці типи серверів. VPS (Virtual Private Server) з англійської перекладається як віртуальний приватний сервер. VDS (Virtual Dedicated Server) - віртуальне призначений простір. Всі вони емулюють роботу фізичного сервера. Однак ІТ-фахівці хостингової компанії обидва типи називають «виділеними». Такий термін більш зручний для клієнтів і повністю пояснює призначення віртуального простору, орендувати який ви можете тут.

Чи є різниця?

Незважаючи на виражену тотожність, між двома типами серверів є відмінності, і для користувача вони істотні. VPS працює під певною програмою, за рахунок неї забезпечується віртуалізація. Для кожного виділеного простору запускається своя копія операційної системи. Це дуже зручно, користувачі не залежать один від одного.

VDS теж управляється власною ОС. У кожного простір своє програмне забезпечення. Однак схема реалізації відрізняється від першого типу. Спочатку на сервері встановлюють менеджер, потім на кожен з них виробляється інсталяція власної ОС, а потім виділяються простору для клієнтів. В результаті віртуалізація виглядає, як апаратна. У випадку з VPS вона виконується на рівні операційної системи.

До речі, якщо ви не хочете з цим заморочуватися, тоді детальніше можете почитати про конструктори сайтів та їх можливості.

Який тип сервера кращий?

Щоб визначитися з вибором відповідного віртуального простору, краще дізнатися про переваги і недоліки кожного з них. До плюсів VDS ІТ-фахівці відносять наступне:

  1. можливість запуску декількох ядер ОС;
  2. відсутність проблем з сумісністю додатків, утиліт;
  3. надійність і зручність користування;
  4. запуск будь-якої операційної системи.

Мінус у цього типу простору тільки один: більшість провайдерів пропонують його за вищою ціною.

У випадку з VPS плюсів не так багато, в першу чергу виділяється низька вартість надання послуги. Серед недоліків - несумісність з деякими ОС, запуск тільки одного ядра.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь